Kaya: Kadın Milletvekili Oranını Yüzde 50’lere Çıkaracağız


Pazartesi, 4 Kasım 2019 00:00
a-A+

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, "Siyasette Kadın Çalıştayı" programına katıldı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi ve Parlamentolararası Birlik ortaklığında yürütülen "Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" projesi kapsamında, İstanbul’da bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayın, "Türkiye'de Karar Mekanizmalarına Kadınların Katılmasına Genel Bakış" başlıklı oturumunda konuşan Kaya, AK Parti'nin Türkiye'de kılık kıyafetin özgürce kullanılabildiği ortam sağladığını, her türlü fikir ve inanç özgürlüğünün yaşandığı bir ülke inşa ettiğini söyledi.

Türkiye'de kadınların, siyasette ve karar alma mekanizmalarında yeterli oranda temsil edildiğinin söylenemeyeceğini ifade eden Kaya, 2002'de TBMM'deki kadın oranı yüzde 4,5 iken bugün bu oranın yüzde 20'lere yaklaştığını aktararak, bu oranın yüzde 50'lere çıkmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin tam anlamıyla hedeflerine, kadınların da erkeklerle eşit oranda tüm karar mercilerinde temsil edilmesiyle birlikte ulaşacağına dikkati çeken Kaya, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadınların her zaman önünü açtığını belirtti.

Kaya: Kız Çocuklarının Eğitiminde Bütün Engelleri Kaldırdık

Genel Başkan Yardımcısı Kaya, AK Parti'nin 17 yıllık iktidarı döneminde, kadınlara yönelik dönüm noktası niteliğinde dönüşüm yaşandığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karar mekanizmalarında etkin ve yüksek oranda temsil edilmesi için öncelikle onların iş ve aile yaşamlarını uyumlu hale getirdik. Kadınlar 6 aya kadar doğum izni, 2 seneye kadar ücretsiz izin kullanabiliyorlar. Özellikle kız çocuklarının eğitimi noktasında verdiğimiz mücadeleyle bugün kızlarımız çok daha iyi bir şekilde eğitim hayatından faydalanabiliyorlar. AK Parti döneminde orta öğretimde okullaşma oranı yüzde 44'lerden yüzde 85'lere çıktı. Bunu yeterli bulmuyorum, hedefimiz yüzde yüz. Kız çocuklarımızı ve ailelerini bu konuda destekliyoruz. 2,5 milyona yakın aileye eğitim desteği veriyoruz. Kız çocuklarının eğitiminde bütün engelleri kaldırdık."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya, "Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde hedeflerine kararlı bir şekilde ilerleyecek. Burada kadınlar adına da hedeflerimiz var. Kadınlar olarak Meclis'imizin çatısı altında daha çok çalışarak hem Türkiye'yi hem dünyayı çok daha güzel günlere taşıyacağız" diye konuştu.