Kaya: İstanbul Sözleşmesinden Çekilmiş Olmamız Kadınları Korumayacağımız Anlamına Gelmez


Çarşamba, 24 Mart 2021 00:00
a-A+

İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmiş olmamızı, kadını ve aileyi korumayacağımız, haklarını güvence altına almayacağımız şeklinde deklare etmek, bunu böyle dillendirmek asla kabul edilemez. AK Parti, kadına karşı şiddeti sona erdirmek ve kadınlarımızın sosyal hayattaki yerini güçlendirmek için var gücüyle çalışıyor, çalışmaya da devam edecek" dedi. 

Meclis Genel Kurulda, HDP'nin, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin yaratacağı sorunların araştırılmasına" ilişkin önergenin görüşülmesi önerisi ele alındı.

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, iktidarın, İstanbul Sözleşmesi'nin gerekliliklerini hiçbir şekilde yerine getirmediğini ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Türkiye'nin sözleşmeden çekildiğinin açıklandığını söyledi. İstanbul Sözleşmesi'nin, erkek şiddetine son vermek için çok önemli ve muazzam bir yol haritası olduğunu belirten Oruç, "Bu sözleşme, şiddete karşı sistematik bir mücadelenin adım adım nasıl örüleceğini çok açık bir biçimde ifade etmektedir" dedi.

İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti olarak sayısız devrimi gerçekleştirdiklerini belirterek, kadınların her alanda daha aktif ve özgüvenli olarak geleceğe yürüdüğünü söyledi. AK Parti'nin adalet ve hakkaniyet çizgisinin partisi olduğunu belirten Kaya, "AK Parti, 'önce insan, önce hayat' diyenlerin partisidir. AK Parti kadına, insana, hayvana şiddetin, şiddetin her türlüsünün karşısında yer almıştır" şeklinde konuştu.

Beş milyonun üzerinde kadın üyesi olan AK Parti'nin bireyi, aileyi, kadını, erkeği hukuk dairesinde koruyan sonsuz düzenlemeler yaptığını, bundan sonra da ihtiyaç duyuldukça yapacağını ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Dolayısıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmiş olmamızı, kadını ve aileyi korumayacağımız, haklarını güvence altına almayacağımız şeklinde deklare etmek, bunu böyle dillendirmek asla kabul edilemez. AK Parti, kadına karşı şiddeti sona erdirmek ve kadınlarımızın sosyal hayattaki yerini güçlendirmek için var gücüyle çalışıyor, çalışmaya da devam edecek. AK Parti'yi ilzam edenler, önce kendilerine boy aynasında baksınlar. HDP milletvekilinin tecavüz olayı açığa çıkmasın diye mağdura şantaj ve tehditler yapılırken İstanbul Sözleşmesi ve kadın hakları savunucuları acaba neredeydiniz? Evlatlarını terör örgütü hain PKK'nın elinden almak isteyen annelere reva gördüğünü gözümüzün önünde yaşanırken kadın hakları vurgunuz acaba neredeydi?"

Terör örgütü PKK'nın elindeki kız çocuklarının fotoğraflarını gösteren Kaya, "Bu çocuklar henüz 13-14 yaşında kız çocukları, bu çocukların hiç mi hakkı hukuku yok? Bu çocuklar, İstanbul Sözleşmesi'nin hangi maddesine göre korundu? Bunların hakları hangi maddede saklıydı, söyleyin. HDP şiddet konusunda bize ders vermeye asla ve asla kalkmasın. HDP önce şiddetle, terörle, nefretle arasına mesafe koysun. Bir çift sözüm de CHP'ye var. CHP kendi içerisinde kadına yönelik tacizler yaşanırken neredeydi?" diye konuştu.

Kaya'nın konuşması sırasında bazı AK Parti milletvekilleri de benzer fotoğrafları milletvekillerine gösterdi.